Feia força temps que tenia ganes de canviar d'aires i ara he tingut la gran oportunitat de viure a Delft, Països Baixos. Una mica lluny de casa, però una nova etapa que afronto amb il·lusió.

Em dic Víctor Martínez Pés, sóc estudiant d'Enginyera de Camins a Barcelona i durant el proper any estaré estudiant a TU Delft amb el programa Erasmus. En aquest blog vull explicar algunes anècdotes i curiositats d'aquest petit país que ara m'acull i què, a vegades, només es coneix pels seus tòpics.

dimarts, 9 d’octubre del 2012

Holanda o Països Baixos?

Com passa sovint, la resposta a aquesta pregunta és depèn.

Aquest és un cas semblant a quan diem Anglaterra en canvi de Gran Bretanya o Regne Unit, ja que d'alguna manera estem despreciant bona part del país. De fet, Holanda és una província històrica dels Països Baixos i està dividida actualment en 2 províncies: Noord-Holland i Zuid-Holland.


Divisió actual en Províncies

Escut d'Holanda a la seu del Hoogheemraadschaap van Delftland a Delft, un organisme que s'encarrega dels temes d'aigua des del s. XIII.

La capital de la província de Noord-Holland és Haarlem, però la ciutat més important és Amsterdam. De fet, Amsterdam mai ha sigut la capital d'Holanda, ja que Haarlem sempre ha tingut aquest honor, però és la capital del país desde 1815 amb la proclamació del Regne Unit dels Països Baixos. Alkmaar i Zanstaad són altres ciutats importants.
 
La Haia és la capital de la província de Zuid-Holland, on s'hi troben ciutats importants com Rotterdam, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht o Delft. Les dues són les dos províncies més poblades del país i pràcticament en tota la totalitat es troben sota el nivell del mar. A la gent que viu més a l'interior no els agrada que els diguin holandesos i és un adjectiu que a vegades s'utilitza com a "urbanita" o equivalent als "pixapins".

Durant els segles XVI-XVIII que va durar la República de les Set Províncies Unides, la província d'Holanda era la més poblada i la més poderosa, tan política com econòmicament, ja que la capital es trobava a la Haia i Amsterdam era el port més important del món (i la ciutat amb més poder). A més, ciutats com Delft, Rotterdam i Haarlem eren centres comercials importants. Poques ciutats del país quedaven fora d'aquesta província (Utrecht, Breda, den Bosch, Nimega).


 L'escut i el nom d'Hollandia es troben a l'escut que presideix l'ajuntament de Delft.

Així doncs, en un país que comerciava amb tot el món, la majoria de comerciants deien, amb raó, que venien d'Holanda i la gent d'altres països va associar el nou estat amb Holanda i no amb les Províncies Unides. A més, antigament, el comptat d'Holanda ja era el més important.


Països Baixos per satèl·lit

Per altra banda, els Països Baixos inclouen més terres que el propi país, ja que aquest és el nom amb els que també es coneixien Bèlgica, Luxemburg, i una petita part de França i Alemanya. No es troben sota el nivell del mar, però si són plans i tenen poca alçada. L'actual Bèlgica va ser coneguda durant els segles XV-XVII com els Països Baixos espanyols, i després, austríacs en el s. XVIII. El rei Carles I va heretar del seu pare Felip el Bell, els comtats de Flandes i Holanda i els ducat de Brabant i Luxemburg, que sumat amb altres territoris formaven les 17 províncies dels Països Baixos. Malgrat tot aquest territoris van estar units poc temps entre 1384 i 1581 amb unions personals i 1815 i 1830 amb el Regne Unit dels Països Baixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada