Feia força temps que tenia ganes de canviar d'aires i ara he tingut la gran oportunitat de viure a Delft, Països Baixos. Una mica lluny de casa, però una nova etapa que afronto amb il·lusió.

Em dic Víctor Martínez Pés, sóc estudiant d'Enginyera de Camins a Barcelona i durant el proper any estaré estudiant a TU Delft amb el programa Erasmus. En aquest blog vull explicar algunes anècdotes i curiositats d'aquest petit país que ara m'acull i què, a vegades, només es coneix pels seus tòpics.

dijous, 18 d’octubre del 2012

Edificis de pedra

Si heu visitat els Països Baixos recordareu haver vist molts edificis de color vermell i marró. Uns colors molt característics de les cases del país que també podeu veure a les fotografies que he anat penjant.

Keizersgracht, Amsterdam

Tots aquests edificis estan construits amb maons. Alguns tenen la façana pintada, però molts el deixen vist. Llavors... on són els edificis de pedra que podem veure a totes les ciutats?

Doncs cal buscar bé, ja que és difícil trobar-los. 

Els Països Baixos són un delta i això significa que no hi ha gaire pedra. No sé si tenen alguna pedrera pròpia, però aquesta materia prima ha de venir de lluny, de manera que és molt cara.

En canvi, argila per fer totxos en sobra, i per això es poden veure a tot arreu, fins i tot en edificis singulars com estacions de tren, grans museus i esglésies. 

Estació de tren den Haag HS, una de les més importants de la ciutat.

 Rijksmuseum, Amsterdam

 Nieuwe Kerk, Delft

Oude Kerk, Delft

Fins i tot la Nieuwe Kerk d'Amsterdam, la catedral de la nació on es fan les grans cerimònies té una gran part de la façana exterior de maó. 


A les esglésies la pedra es destina a l'interior i a els marcs de les portes i finiestres.

Si volem trobar aquests edificis, hem de mirar un esglaó superior: els edificis que representen el poder civil.

Els ajuntaments i els waterboards tenen la façana de pedra (ves a saber si l'interior també). Així es distingeixen dels altres edificis i poden presumir de poder i de riquesa.

 Façana del Waterboard de Delft, organisme que s'encarrega dels temes d'aigua. 

 Ajuntament de Delft

 
Koninklijk Paleis, Amsterdam. És l'Ajuntament de Amsterdam durant la República, expropiat pel Germà de Napoleó per convertir-lo en palau reial. Dels que he vist, l'edifici amb més pedra de tots.

També podem trobar una mica de pedra al Binnenhof, l'edifici del parlament, que era un antic palau dels Comtes d'Holanda. Segons una hipòtesis, les pedres que es van fer servir per una ampliació de l'edifici provenien de les muralles de Delft. La teoria es basa en que se sap per diversos documents i obres d'art que Delft tenia muralles de pedra, però no se n'ha trobat cap resta, només terraplens. I Delft es troba a 8 km de la Haia... Si més no, dóna de pensar.

Pati interior del Binnenhof

I com sempre, també hi ha algun palauet amagat d'algun comerciant ric, amb una façana ben ampla i de pedra.

Palau amb façana de pedra a Herengracht, Amsterdam

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada