La campanya de joguines als Països Baixos ja fa temps que ha començat, molt abans que a Espanya. I quin és el motiu? Què les joguines no es regalen per Nadal, sinó molt abans!
Aquí els regals els dóna Sint Nicolaas o Sinterklaas la nit del 5 al 6 de desembre. Per Nadal (Kerstdag) les famílies es reuneixen per menjar, però no per fer regals. Com a curiositats St. Esteve també és festiu aquí, tot i que es diu segon dia de Nadal i no es celebra el dia de reis (som en un país calvinista). La gent té una setmana de vacances entre Nadal i any nou normalment.
Un amic holandès em va dir que és costum fer amics invisibles per aquesta data i que a part del regal s'ha de fer un petit poema amb una mica d'humor i entregar el regal en una caixa o un paquet una mica elaborats segons el motiu del regal o els gustos de la persona, com per exemple, simulant un llibre. Diguem que s'ha de ser una mica creatiu.
I qui és Sant Nicolau? Doncs la persona que un anunci de Coca-Cola va fer famós com a Santa Klaus, qué és el nom que els anglesos van donar a Sinterklaas un cop van conquerir la colònia holandesa de Nieuw Amsterdam (New York).
Podríem dir que Sinterklaas és la versió original, però és bastant diferent que el Papa Noël que nosaltres coneixem i ens porta regals amb trineu desde Lapònia.
Sant Nicolau de Mira va ser un bisbe nascut a l'actual Turquia i que va viure entre els segles III i IV. Durant la seva vida com a bisbe va fer moltes obres de caritat, entre elles donar diners i regals a nens i a pobres, cosa que el va fer molt popular. Per aquest motiu és patró dels nens. També ho és dels mariners, i ho era de la ciutat portuària d'Amsterdam, que de fet encara conserva una esglèsia de Sant Nicolau, ja que els habitants es van negar a canviar el seu nom com volien les noves autoritats protestants. Tampoc van conseguir suprimir el fort culte al popular i estimat sant.
Sinterklaas vesteix de vermell amb tota la vestimenta de bisbe (barret, bastó, sotana...), té barba blanca i viatja en un cavall blanc que salta de teulat a teulat. Té un bon equip d'ajudants. El cavall i els ajudants sembla que són inspirats en el deu nòrdic Odin.
Sinterklaas
Malgrat que els regals es donen la nit del 5 de desembre (el sant va morir el 6), Sinterklaas arriba a les diferents ciutats de Flandes i els Països Baixos setmanes abans. En dies diferents, el sant passeja per les ciutats en cavalcades acompanyat pel seus patges i reparteixen caramels, com fan els reis el 5 de gener a casa nostre.
De fet, avui ha arribat en vaixell a Delft amb tota la comitiva.
Nens esperant. La majoria amb barrets i disfressats
Patge fent "acrobàcies" amb una moto aquàtica. Són el contrapunt còmic a la serietat de Sinterklaas.
Barca amb el Sinterklaas i la comitiva.
Podeu veure el sant rodejat dels seus ajudants negres. En teoria no són negres, sinó bruts de carbó de les xemeneies per on entren a deixar els regals.
Per altra banda, una teoria diu que també podría ser un nen etíop que Sant Nicolau va comprar en el mercat d'esclaus i va lliberar, i que després el va ajudar en totes les seves obres com a agraïment. Una altra, un dimoni a qui el Sant va obligar a fer actes nobles. Mai sabrem l'origen.
Originàriament en tenia un, Zwarte
Piet (Pere el negre), però molts dels soldats canadencs que van
alliberar els Països Baixos es van disfressar per repartir joguines entre els nens i la idea va agradar.
El vaixell porta una bandera espanyola, perquè Sinterklaas viu a Espanya! De fet, originàriament els nens deixaven una sabata (com feien els pobres) i rebien xocolata i mandarines. Ara s'hi afageixen els regals.
Mai se sap què pot passar.
Després de tot això, han desembarcat i han passejat per la ciutat, cosa que no he vist. I a esperar fins la nit del 5 de desembre, la nit dels regals.