El proper 12 de setembre hi ha eleccions a la Tweede Kamer der Staten-Generaal (La Segona Càmera dels Estats Generals), la càmera baixa del parlament dels Països Baixos, equivalent al Congrés dels Diputats. L'altra càmera és el Senat.
Per aquest motiu, he vist militants de diferents partits repartint propaganda (i caramels) pel centre de la ciutat i pel campus de TU Delft, concretament PdvA, SP i D66. Una cosa curiosa és que els ordinadors de la universitat tenen com a "salvapantalles" propaganda de tots els partits polítics. També he vist cartells per Delft, Amsterdam i Rotterdam amb tots ells. És una cosa curiosa que tots els partits surtin junts en el mateix cartell en determinats llocs en canvi de la política habitual d'enganxar el teu cartell sobre el de l'altre.
Amb motiu de les eleccions, voldria explicar-vos com funciona el parlament.
A diferència de molts països europeus, el parlament dels Països Baixos és molt poderós i totalment independent del govern, fet que condiciona molt el poder executiu i l'obliga a oferir moltes explicacions i transparència. De fet, a la seva web es pot consultar integrament (i en anglès) el memoràndum de rescat bancari del Regne d'Espanya. Si això afegim que aconseguir una majoria no és fàcil, evita governs opacs basats en decrets. Es basa en la cultura democràtica d'un parlament fort que controla el govern i que té la potestat de proposar i redactar les lleis i de presentar propostes de resolució al govern després de qualsevol debat. Prova d'això és que la Constitució prohibeix compaginar càrrecs del govern amb el parlament, de manera que els ministres (primer ministre inclós) han de deixar l'acta en ser nomenats.
La Tweede Kamer té 150 diputats, que s'esculleixen en un plaç màxim de 4 anys. Malgrat això, la gran majoria de les eleccions són anticipades, bé perquè el govern perd la confiança de la càmera, o perquè es trenca la coalició de govern. En els últims 10 anys hi ha hagut 5 eleccions, tot i què no sempre implica un canvi de primer ministre.
Hi ha 19 districtes electorals, on cada partit presenta la seva llista. Però com que el repartiment d'escons és a nivell nacional, acostumen a presentar la mateixa. Els partits poden combinar llistes per obtenir més escons. Concretament a les llistes que van deixar a les busties de la residència n'he vist 2 entre partits d'esquerra i partits socialcristians. Tot i què només es pot votar una llista de partit, està permés votar el candidat preferit dins d'aquesta. Així doncs, els diputats s'assignen per ordre de la llista, però si un candidat supera un llindar (0,1675% dels vots vàlids) és escollit directament.
Fruit de la gran pluralitat dels Països Baixos des de la seva creació, el sistema és el més directament proporcional possible. Això fa que amb un 1/150=0,67% dels vots vàlids es pugui treure un escó. Si s'hi suma que s'hi presenten 20 partits, el resultat és un parlament molt fragmentat que només permet governs de coalició i obliga a pactar continuament. Com a resultat els governs són inestables, però tenen més consens. De fet, l'últim govern amb majoria absoluta data de 1891-1897 i s'han arribat a formar coalicions de 5 partits. Els escons que queden sense repartir, s'assignen mitjançant la llei d'Hond entre els partits amb representació.
Com a resultat de les eleccions de 2010, quan el partit laborista (PvdA) va trencar la coalició amb democratacristians (CDA i primer ministre) i socialcristians (CU) per no renovar la missió a Afganistan, la composició de la càmera és:
- VVD Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (Partit del Poble per la Llibertat i la democràcia - lliberals): 31 (de 4t a 1r amb +3 diputats)
- PvdA Partij van de Arbeid (Partit del Treball - laboristes o socialdemòcrates): 30 (manté la plaça, però perd 12 diputats)
- PV Partij voor de Vrijheid (Partit de la Llibertat - extrema dreta euroescèptica i anti-islam): 24 i gran guanyador de les anteriors eleccions (5è partit al 2006 amb 9 diputats)
- CDA Christen Democratisch Appèl (Crida Demòcrata Cristiana - democratacristians): 21 i gran perdedor de les eleccions perdent la meitat de diputats i passant de 1r a 4t.
- SP Socialistische Partij (Partit Socialista - extrema esquerra, antics comunistes mahoistes): 15 (de 3r a 5è)
- D66 Democraten 66 (Demòcrates 66 - social-liberals): 10 un híbrid curiós
- GL GroenLinks (Esquerra Verda): 10
- CU ChristenUnie (Unió Cristiana - socialcristians): 5
- SGP Staatkundig Gereformeerde Partij (Partit Reformat Polític - calvinista ortodox): 2
- PvdD Partij voor de Dieren (Partit dels Animals): 2
Després de moltes negociacions es va formar un govern amb minoria liderat per liberals (VVD) que incloia democratacristians (CDA) recolzats en el parlament per l'extrema dreta (PV). El govern va caure perquè a 7 dies de la data fixada per Brussel·les, el PV es va negar a retallar. El pla d'ajust es va presentar després de pactar amb els partits europeístes.
Després de les eleccions, la Reina encomana a un informador buscar possibles coalicions i a un lider parlamentari (no necessariament el més votat) la formació de govern. Si té èxit, presenta el govern a la monarca i és nomenat primer ministre. La missió no és fàcil, sovint s'allarga molt en el temps (2-4 mesos) i la reina ha d'encarregar la tasca a diferents polítics.