Feia força temps que tenia ganes de canviar d'aires i ara he tingut la gran oportunitat de viure a Delft, Països Baixos. Una mica lluny de casa, però una nova etapa que afronto amb il·lusió.

Em dic Víctor Martínez Pés, sóc estudiant d'Enginyera de Camins a Barcelona i durant el proper any estaré estudiant a TU Delft amb el programa Erasmus. En aquest blog vull explicar algunes anècdotes i curiositats d'aquest petit país que ara m'acull i què, a vegades, només es coneix pels seus tòpics.

divendres, 24 de maig del 2013

Eleccion al Consell d'estudiants

Durant els dies 22 i 23 van tenir lloc les eleccions al consell d'estudiants de TU Delft a nivell facultat i universitat.

El que em va sorprendre, però, va ser que es presentaven 2 partits anomenats ORAS i Lijst Bèta, tot i que un holandès em va dir que això és bastant nou. Ambdós partits em van donar propaganda electoral, van fer debats i van demanar pels edificis el vot als estudiants. Fins i tot van penjar alguns cartells a alguns edificis i van posar banderes als fanals. Cal dir que el programa electoral que em van donar està molt més ben fet i és molt més complet que els que m'envien a casa la majoria de partits quan hi ha eleccions.

Propaganda electoral que em vaig trobar a la bústia

Pel que he vist en aquest país, les universitats tenen força més en compte totes les associacions d'estudiants, que són molt numeroses i n'hi ha de qualsevol tipus. Així doncs, suposo que tindran més poder "efectiu" que a Espanya i per això han arribat a aquest model. De totes maneres, no sé exactament com funciona el govern de TU Delft.

dimecres, 15 de maig del 2013

La fortalesa

's Hertogenbosch (o den Bosch, pels amics) és la capital de la província de Noord-Brabant i té uns 140.000 habitants. També és on va nèixer, viure i treballar un dels pintors més famosos del país, Hieronymus Bosch (conegut a Espanya com "el Bosco"). Fins aquí, no té res especial, ja que de ciutats amb pintors il·lustres n'hi ha unes quantes als Països Baixos.

Estàtua de Hieronymus Bosch a la plaça del mercat.
 
Ajuntament al fons en un dia que feien un mercat de flors i plantes.


El què fa la ciutat especial és el que l'envolta. I parlo literalment, les seves fortificacions són patrimoni nacional desde que el govern va declarar la ciutat vella com a "paisatge protegit urbà" farà uns 60 anys

 Bastió en reconstrucció
Tram de la muralla i el canal.

Alguns trams estan restaurats i els han convertit en parcs. Altres estan en procés. A més, com és habitual en aquest país on sobra l'aigua, les muralles i els bastions estan rodejants per un ample canal. I si en temps de guerra, els habitants no es sentien segurs, inundaven tot el que envoltava la ciutat.




 

Passejant per les muralles

Una de les coses que més em va agradar és que al sud de la ciutat hi ha un polder agrari protegit, de manera que pots passejar per les muralles amb la ciutat a una banda, el canal avall, i el camp a l'altre banda. També es pot passejar pel dic que rodeja el canal i veure-ho des de l'altre banda.








I quin és l'origen d'aquestes antigament inexpugnables defenses? Doncs la ciutat limita amb la província de Gelderland i està molt a prop de Zuid-Holland. El duc de Brabant tenia uns boscos per la zona i va fundar allà una fortalesa per defensar la frontera nord dels comptats d'Holanda i Gueldre. Poc més tard li va atorgar els drets de ciutat. Després d'un bon assalt i saqueig dels primers, la ciutat es va extendre, va crear una muralla major i va desviar 2 rius per utilitzar-los com a fossar. La seva bona posició geogràfica i el comerç van fer que el 1520 fos la segona ciutat més poblada dels Països Baixos, després d'Utrecht.

La seva posició estratègica la va convertir una peça molt preuada pels rebels, que van trigar uns 50 anys i diversos setges per conquerir-la a la Monarquia Hispànica i incorporar-la a la nova república

La ciutat pròpiament dita és una ciutat bonica i cuidada, més semblant a  Breda (també Brabant) que a Utrecht o les ciutats holandeses.



 
El dia que la vaig visitar era el dia de l'Ascenció, festiu, i hi havia músics pel carrer. Aquí també celebren un famós carnaval i canvien el nom de la ciutat durant les festes.




Tot i que no es veu a les fotos, feien alguns trucs amb les banderes

També s'hi pot trobar una bonica catedral catòlica i completament de pedra. Trobar una esglèsia així és difícil en aquest país, ja que la majoria són calvinistes i de totxos.


I per què les muralles han arribat fins els nostres dies? Doncs, perquè encara mantenen l'enemic fora de la ciutat: l'aigua. La ciutat està construida de tal forma que les muralles són alhora els dics que mantenen l'aigua fora i la ciutat seca, un cop es tanquen totes les comportes dels canals.



 Les comportes

diumenge, 5 de maig del 2013

Oranje everywhere

Tal com vaig explicar en post anterior, el passat dimarts 30 d'abril va ser el Dia de la Reina (Koninginnedag). La nit anterior (Koninginnenach) el centre de La Haia estava a reventar. El motiu era un munt de concerts que feien a diverses places del centre. Ho fan cada any i vaig llegir que la ciutat rebia habitualment entre 200.000 i 300.000 visitants durant aquesta nit.

També han muntat una llarga fira davant del llac del parlament i en el Lange Voorhout amb diverses atraccions, on hi ha numeroses embaixades i el Museu Escher. Aquesta ha estat tota la setmana, fins avui diumenge 5, ja que el dia 4 commemoren les víctimes de la II GM, i el 5, l'alliberament del país. 

Banderes del país en canvi de les habituals de les 12 províncies y la de La Haia. La fira al fons.






  
Pel que sembla, tant per Koninginnenach com per Koninginnedag, són els únics dies en els quals pots veure al carrer sense que la policia et digui res, fins i tot, tenint-la davant.

El dia següent vaig poder veure vestits i accessoris oranje per tots els gustos. Queda clar que el país és d'aquest color, tot i que feia una mica de fred i la gent anava tapada.



Gent esperant a l'estació de Delft.

Perruques "afro" a Utrecht

La ciutat de Utrecht estava força plena, però tampoc hi havia grans aglomeracions. Un cop va acabar la cerimònia d'innauguració del regnat de Willem-Alexander I, totes les campanes de la ciutat van tocar una bona estona. En algunes places feien concerts i hi havia un vrijmarkt, un mercat al carrer on la gent venia diverses coses.

Torre de la Caterdal d'Utrecht, la torre medieval més alta del país (112.5 m).

Canal d'Utrecht, força transitat

 Canal d'Utrecht des d'una barca

 El timoner va molt elegant.
 
Barca amb 6 altaveus. Era una festa flotant.

Després de passejar i de navegar per Utrecht durant el Koninginnedag, m'ha quedat clar que si em quedo a viure aquí, o em compro una barqueta om'haig de fer amic d'algú que en tingui una.