Feia força temps que tenia ganes de canviar d'aires i ara he tingut la gran oportunitat de viure a Delft, Països Baixos. Una mica lluny de casa, però una nova etapa que afronto amb il·lusió.

Em dic Víctor Martínez Pés, sóc estudiant d'Enginyera de Camins a Barcelona i durant el proper any estaré estudiant a TU Delft amb el programa Erasmus. En aquest blog vull explicar algunes anècdotes i curiositats d'aquest petit país que ara m'acull i què, a vegades, només es coneix pels seus tòpics.

dimecres, 30 de gener del 2013

Costum familiar

Ahir (28/01) la Reina Beatrix I dels Països Baixos va annunciar la seva abdicació a favor del seu fill: Willem-Alexander. La notícia pot sorprendre inicialment, però és un costum dels sobirans d'aquest país i s'esperava més d'hora que tard. Amb aquest motiu, escric aquesta entrada al meu blog sobre la monarquia dels Països Baixos. De fet, feia temps que la volia fer, però tenia pensat redactar-la cap al mes d'Abril. Ja veureu perquè.

Junt amb la notícia de l'abdicació, fet gens habitual a Europa fora dels Països Baixos, ve una altra notícia: els Països Baixos tindràn un rei per primer cop en 123 anys. I és que, durant el segle XX, nomès han regnat reines.
  • Willem I: 1815-1840 (abdicació)
  • Willem II: 1840-1849
  • Willem III: 1849-1880
  • Wilhelmina I: 1880-1948 (abdicació). La seva mare, la Reina Emma va actuar com a Regent fins a la seva majoria d'edat el 1898.
  • Juliana I: 1948-1980 (abdicació)
  • Beatrix I: 1980-2013 (abdicació) 
Com es pot veure, han tingut una monarquia ben paritària. I tot sembla que continuarà, ja que l'hereu, que rep el títol honorífic de Príncep d'Orange, té 3 filles.

La reina va anunciar ahir per radio i televisió la seva abdicació en un breu i concís discurs. Les idees bàsiques són que és hora de donar pas a una nova generació i que el seu fill i la seva dona estan de sobres preparats per la feina. De fet, els prínceps l'han acompanyada en totes les visites oficials en els últims 10 anys.
 
 

Discurs de la reina annunciant la seva abdicació
 
L'abdicació formal es farà efectiva el 30 d'abril, quan firmarà l'acta d'abdicació i el seu fill Willem-Alexander serà automàticament rei, i la seva filla Catharina-Amalia, Princesa d'Orange. Ella rebrà el títol de Princesa.

Aquest dia és el Koninginnedag (Dia de la Reina), l'anniversari de la inauguració del seu regnat fa 33 anys. És festa nacional i tothom surt al carrer vestit de Orange. I, pel que m'han dit, és una macrofesta a nivell nacional.

L'any que ve tindrem Koningendag (Dia del Rei), que no sé ben bé a quina data caurà. Pel que sembla, el rei serà investit el mateix dia, i la festa serà en honor al seu anniversari, el 27 d'abril.

Sí, investit, ja que al rei dels Països Baixos no se'l corona. És el Parlament dels Països Baixos, els Estats Generals, que, en sessió conjunta a la capital nacional Amsterdam (tal com diu la constitució), nomena el rei en una cerimònia secular on jurarà la constitució. L'acte es celebrarà a la Nieuwe Kerk i posteriorment, els nous reis saludaran des del Palau Reial d'Amsterdam.

Reina i hereu

Els motius de l'abdicació són diversos: dijous farà 75 anys, el seu fill té 45 anys, l'altre fill porta un any a l'hospital en coma per un accident d'esquí, el seu marit va morir fa 10 anys, l'any que ve es celebren els 200 anys de l'arribada al tron de la família Orange-Nassau i la parella que la succeïrà està consolidada i és popular.

Beatrix va neixer el 1938 i va viure entre 1940 i 1945 exiliada al Canadà. Va ser educada en una escola pública i va estudiar lleis a la Universitat de Leiden. Es va casar el 1966 amb un diplomàtic alemany Claus von Amsberg. Va ser polèmic, perquè els alemanys són molt odiats aquí per la invasió durant la Segona Guerra Mundial i perquè, com tots els nens, Claus va estar a les juventuts hitlerianes. A més, Beatrix es va proclamar en vaga de fam fins que el Parlament aprovés el matrimoni. Van tenir 3 fills i el 1980 la reina Juliana amb 71 anys va abdicar a favor de la seva filla.

Plat commemoratiu de la inauguració fet per de Porceleyne Fles
 
Com a reina ha sigut molt sòbria, austera (què no pobra, té una de les majors fortunes del país i del món), popular, perfeccionista i sempre ha incidit amb temes socials, ambientals i de respecte en els seus discursos de nadal (que sembla que deia el que es callava durant l'any). Els holandesos l'aprecien molt i consideren que ha fet la seva feina perfectament sense cap error o màcula. La consideren una gran professional i estàn molt agraïts per la seva feina. Tot i no tenir gaire poder en assumptes interiors (després de les últimes eleccions ja no va participar en la formació del govern), pel que diuen a influït molt en la poltítica exterior del país (també és membre del Grup Bilderberg). A part de modernitzar la monarquia, ha tingut sempre un perfil baix (tot i sortir a totes les monedes) i se la pot veure anant en bici per La Haia. També he llegit que actua més com a directora general d'una gran empresa i què fins i tot estava més al corrent de tots els assumptes d'un ministeri que el propi ministre (oficialment és membre del govern).

A Beatrix sempre se la reconeixerà pel seu pentinat característic i els seus barrets.
 
El seu hereu sembla que adoptarà el nom de Willem-Alexander I, tot i què s'esperava que es nomenaria Willem IV. Té 45 anys i va estudiar en escoles Públiques a Holanda i va fer el batxillerat internacional a un institut de Gales. Després de fer el servei militar a la Marina, va estudiar Història a Leiden. Dels seus temps com a estudiant se'l coneix com a Prins Pils. El nom ho diu tot. 

Willem-Alexander
 
Tenia molta fama de "soso" fins que es va casar amb Máxima Zorreguieta amb molta polèmica, ja que és filla del Ministre d'Agricultura de la Junta Militar Argentina. Tot i que ella sempre va defensar no saber res de les desaparicions de la Junta i què el seu pare no tenia res a veure, va costar que el Parlament aprovés el casament. Finalment es va celebrar amb la prohibició expressa que els seus pares trepitgin el país. Malgrat tot, investigacions posteriors van provar que el seu pare és innocent de tot el que se l'acusava. A més, ella és catòlica i va haver de prometre que l'educació dels fills seria protestant. Máxima és economista i va treballar en un banc d'inversió a Nova York. De fet, ella ha sigut la gran responsable de l'augment de popularitat de la monarquia, especialment de la parella, fet molt important després de protagonitzar un parell de fets polèmics al voltant de la compra de la segona residència. La parella té 3 filles.

Família reial

Com a curiositat pilota (sembla que també l'avió oficial), és esportista i membre del COI, va correr la marató de Nova York i la cursa sobre patins de gel de 200 km al voltant de les ciutats de Frísia l'any passat.

divendres, 25 de gener del 2013

Neu i molt fred


Després d'unes tres setmanes de temperatures agradables de 10ºC (feia més calor per Nadal i principis de gener que en tot novembre i desembre), va arribar el rigorós hivern als Països Baixos, amb neu i temperatures extremadament baixes. De fet, a Delft la temperatura no puja per sobre dels 0ºC des del passat dissabte 12 de gener, és a dir, fa 2 setmanes. I excepte comptades ocasions, tot el país està sota zero. És el sisè cop des de 1901 que passa un episodi així.

I això no és gens habitual aquí. Fins al moment, els periodes de fred consistien en 4 o 5 dies amb mínimes de -2ºC o -3ºC i màximes de 0ºC a 2ºC. Feia fred, però no més que a Sant Cugat. Fins llavors, la temperatura més baixa va ser una nit a 5 graus sota zero. Però en els últims dies, el termòmetre ha baixat encara més.

Dissabte 12 -2ºC/3ºC
Diumenge 13 -5ºC/-1ºC
Dilluns 14 -5,5ºC/-1,1ºC
Dimarts 15 -4,6ºC/-1,7ºC
Dimecres 16 -12,1ºC/-1,4ºC (la gran part del dia entre -7 i -5, la mínima del país va ser -18ºC)
Dijous 17 -7,2ºC/-4,6ºC
Divendres 18 -2,2ºC/-0,5ºC 
Dissabte 19 -5,1ºC/-3,5ºC 
Diumenge 20 -5,5ºC/-2,4ºC (curiosament la màxima a la nit)
Dilluns 21 -2,2ºC/0ºC
Dimarts 22 -8,1ºC/-1,2ºC
Dimecres 23 -8,9ºC/-2,9ºC
Dijous 24 -9,8ºC/-1,1ºC
Divendres 25 -11,4ºC (i potser menys, m'he aixecat tard)/-1,9ºC         

Pel que sembla (no miro el temps), una onada de fred ha arribat al nord i centre d'Europa i tot està covert de neu.  

La part bona és que no ha fet gaire vent ni ha plogut en 2 setmanes. Fins i tot hem gaudit de molts dies de sol. Però si es podia evitar sortir al carrer, millor.

El dilluns 14 va nevar fort durant unes hores de la tarda. Al vespre, els carrers i els carrils bicis estaven ben nets, impecables. Les voreres, no. I avui dia encara no s'han molestat a netejar-les. Una de les coses que aprens en aquest país és que el carril bici sempre està millor que la vorera, i sovint, que el carrer. Sincerament, penso que si la gent deixés les escombraries a les voreres, no les netejarien.

 Dilluns 14 a la tarda, unes 2 hores després que comencés a nevar.

 Nit de dilluns

Dimarts 15 al matí

Una de les coses que aprens en aquest país és que els holandesos no s'immuten amb el temps i sempre fan el que havíen de fer, ja sigui amb fred (mercat a -2ºC), pluja, vent, boira o neu. I com que no estem en el Mediterrani, i sinó no podria fer res, jo de vegades faig el mateix. I vaig anar al cine (per cert, recomano Els Miserables). I vaig tornar sota una completa tempesta de neu. De fet no es podíen distinguir el carrer, la vorera i el carril bici. Aquella nit va nevar fort. Al següent matí va nevar una bona estona i jo crec que es van acumular entre 10 i 15 cm. I amb el fred que ha fet, encara està tot blanc. El passat diumenge 20 va nevar una estona al vespre.





Fotos del dimarts 15 a la tarda a Zuidpoort.


Fotos del Campus de TU Delft el dimecres 16.

Foto del dia 24. Tot igual, especialment el passeig del mig.
 
Avui dia la majoria de carrers estan ben nets, excepte els que serveixen als aparcaments i alguns edificis com algunes residències. És una bona oportunitat d'entrenar-se amb l'art d'anar en bici sobre el gel. És sorprenent l'habilitat dels nadius en anar en bici sota la neu, sobre la neu i sobre el gel.

Tots els estanys, excepte els que tenen algun tipus d'exclusa o sortidor estan glaçats. Alguns canals del centre també, fet que permet fer algunes fotografies com aquestes:



Pobres ànecs. Alguns s'amaguen sota els ponts dels canals.

Però la part bona és que volen que es glacin els canals per poder patinar. A Amsterdam han prohibit la navegació i han tancat les comportes perquè l'aigua es pugui glaçar i la gent pugui patinar. A Frísia, una província on sempre fa molt fred, volen tenir suficient gel per poder fer una cursa de 200 km que passa per 11 ciutats. Tot patinant sobre gel, és clar. La van fer l'any passat. (http://www.dutchnews.nl/news/archives/2013/01/speculation_starts_about_200_k.php notícia en anglès). Pel que sembla, una nevada a principis de setmana els va trencar els plans.

Patinar sobre gel ho tenen a la sang. Es poden veure quadres del segle XVII amb gent patinant sobre gel. Molts tenen patins de gel a casa i es monten pistes de gel a les ciutats, tal com vaig explicar en una entrada anterior

De totes maneres no són els únics que volen fer curses sobre llacs i canals: http://www.dutchnews.nl/news/archives/2013/01/skaters_out_in_force_as_thaw_l.php (notícia en anglès).

Investigant una mica he vist que en els passats jocs olímpics d'hivern (Vancouver 2010), els Països Baixos van obtenir 8 medalles i la desena posició en el medaller. D'aquestes, un or és de snowboard (i sort que no tenen muntanyes) i les altres 7 (3 ors, 1 plata, 3 bronzes) de speed skating. També van obtenir 13 diplomes sumant totes les categories de curses amb patins. A Torino 2006 van obtenir 9 medalles i la desena posició. Totes en speed skating (3 ors, 2 plates i 4 bronzes). Mirant els registres històrics, sempre han obtingut medalles des de 1960 a excepció de 1980 en patinatge. Una autèntica potència en aquest esport!