Feia força temps que tenia ganes de canviar d'aires i ara he tingut la gran oportunitat de viure a Delft, Països Baixos. Una mica lluny de casa, però una nova etapa que afronto amb il·lusió.

Em dic Víctor Martínez Pés, sóc estudiant d'Enginyera de Camins a Barcelona i durant el proper any estaré estudiant a TU Delft amb el programa Erasmus. En aquest blog vull explicar algunes anècdotes i curiositats d'aquest petit país que ara m'acull i què, a vegades, només es coneix pels seus tòpics.

diumenge, 23 de desembre del 2012

's Gravenhage

's-Gravenhage és el nom oficial de Den Haag, La Haia. És la capital de la província de Zuid Holland, seu del Parlament, del Govern, del Consell d'Estat, del Tribunal Suprem i residència reial malgrat no ser la capital del país. Aquest honor el té Amsterdam.

Complex del Binnenhof, la seu del Parlament i l'oficina del primer ministre (torre de l'esquerra).

També, com vaig comentar en un post anterior (http://vistadedelft.blogspot.com.es/2012/09/international-city-of-peace-and-justice.html, no em deixa posar el link) la ciutat alberga més d'un centenar d'organitzacions internacionals, principalment dels àmbits de la justícia. De fet, se la coneix com a la ciutat de la pau i de la justícia. 

La Haia és la tercera ciutat més gran del país, després d'Amsterdam i Rotterdam i, a diferència de les anteriors i malgrat estar a la costa, no ha estat mai una ciutat portuària. Tampoc un centre tèxtil o industrial com altres ciutats que van ser importants en el seu temps, sinó un centre polític i administratiu.

El nom prové de des Graven hage, que significa la finca del compte. Al segle XIII, els Comptes d'Holanda (i de Zelanda) van adquirir una gran superífice por caçar i va construir una residència, que posteriorment es va ampliar. Aquest és l'origen del Binnenhof, l'edifici del parlament. Més tard van assentar algunes estructures administratives del comptat, tot i que la seva residència i capital era Haarlem al nord.

Part més antiga del complex parlamentari

Quan un mira un mapa de la Haia costa identificar un centre històric com es pot fer a moltes ciutats medievals i sembla un caos. Això és perquè la ciutat no tenia muralles i va creixer de manera totalment desordenada.



Carrers a la zona més antiga

La falta de muralles va fer que durant la revolta holandesa la ciutat caigués molt fàcilment en mans dels exèrcits de Felip II. Malgrat això, el 1588 es va convertir en la seu del govern i del parlament de la República de les Províncies Unides, honor que ha conservat fins ara (a excepció de breus períodes de temps). De totes maneres, fins el regnat de Louis Bonaparte, no va rebre el títol de ciutat, perquè el govern volia controlar-la, tot i que sí va gaudir de certs privilegis. Durant el segle XIX es va convertir en una ciutat molt residencial, plena de palaus i edificis senyorials per funcionaris de l'estat i de les colònies retirats després d'anys de servei.





Lange Voorhout, una gran avinguda amb molts palaus i ambaixades.

La Haia també té platja en un districte que era un antic poble de pescadors. El seu nom és Scheveningen, però té una pronunciació força especial i difícil. Sembla que suficientment difícil per identificar col·laboradors nazis infiltrats, que malgrat que parlessin molt bé l'holandès, no podíen amb el nom (ja que, malgrat assemblar-se força a l'alemany, el so de sch i de g és molt diferent)

Durant la segona guerra mundial, Alemanya va construir una línia fortificada des de Bayona (França) fins al cap Nord (Noruega) per protegir-se davant duna invasió britànica, el famós Mur Atlàntic. I diguem que no van tenir gaires contemplacions amb l'urbanisme de la ciutat. Com qui diu, línia pel mig i a terra el que tapa el camp de visió. També els britànics van bombardejar per error una zona bastant poblada per error, en canvi d'una base de missils V2. De totes maneres, la ciutat va sortir ben parada de la guerra, especialment comparada amb altres.


 El nou skyline de la Haia el formen moderns gratacels

diumenge, 16 de desembre del 2012

Què es pot fer a l'hivern a Delft?

Fa temps que penso que a Holanda els nens aprenen abans a anar en bici que a caminar, però crec que també a patinar.

Fa una setmana van muntar una pista de gel a Beestenmarkt, una plaça preciosa plena de bars i terrasses que era l'antic mercat de bestiar. La pista estarà instal·lada durant un mes senser i és un gran èxit, ja que sempre que passo per allà està ben plena

Plaça a l'estiu

Plaça amb la pista de gel

Pista de gel

Després de patinar un vespre sobre gel de veritat (amb una mica d'aigua per sobre en algunes zones), em vaig soprendre de com patinaven els nens petits. La gran majoria molt millor del que us podeu imaginar i que molts adults. Suposo que perquè hi estan acostumats i ho fan (molts cops) cada hivern. A més, la gran majoria d'holandesos, nens inclosos, tenen els seus propis patins. Seria divertit veure'ls patinar pels canals si es gelen.


I Delft no és l'única ciutat on han muntat una pista de gel, per exemple, a la Leidseplein d'Amsterdam també n'han muntat una. Tinc curiositat si els bars de la famosa plaça fan ofertes patinatge+consumició. 

dimecres, 12 de desembre del 2012

Lichtjesavond

Ahir al vespre van encendre les llums de l'arbre de Nadal de Delft. Per acompanyar l'acte, el casc antic es va omplir de gent cantant nadales i parades nadalenques. Sincerament jo mai havia vist cap cosa semblant, però anem a pams.

Pel matí van començar a muntar diverses parades pel centre, que havien d'estar preparades pel vespre, quan començava tot.

 
Aspecte a les 6 del vespre de Burgwal i Brabantse Turfmarkt.

Markt es va omplir de gent cap a les 18.30h per veure com encenien l'arbre de Nadal que havien posat a la plaça. A dalt d'un escenari situat davant de la Nieuwe Kerk una orquestra tocava diferents nadales. Després d'un espectacle sincerament pobre en el que il·luminaven amb diferents colors l'Ajuntament i la Nieuwe Kerk, es van encendre les llums de l'arbre. I va començar a nevar una estona.

 
 
Nieuwe Kerk. Es pot veure part de l'escenari al fons.

Stadthuis amb l'arbre

 L'arbre no estava gaire decorat. No sé si més tard hi han afegit alguna cosa.

A continuació, i després de prendre un got de Glühwein ben calent (comentari: no m'agrada el vi escalfat, és una sensació força extranya), era hora de passejar pels carrers i canals de la ciutat, on havien muntat un mercat de Nadal.


Voltants de la Oude Kerk.

Hi havia parades de menjar, vegudes, roba, regals, clubs esportius, bufandes i guants... i de gent disfressada cantant!

 
Una de les coses que més em va sorprendre va ser la gran quantitat de gent que hi havia al carrer, i mira que feia fred! Pràcticament no és podia passejar. Probablement molts d'ells devien venir d'altres pobles i ciutats del voltant.

També vam entrar a l' Oude Kerk, que estava a rebentar, on un cor infantil cantava nadales.


 
Em va sorprendre tot el que vaig veure ahir a la nit, suposo perquè no ho havia viscut mai. Per molt popular que sigui el mercat de Santa Llúcia o la fira d'avets d'Espinelves, queda clar que a Catalunya i Espanya (pel què he conec) no hi ha aquesta tradició de Nadal que tenen al centre i al nord d'Europa.

Definitivament, el Nadal ha arribat a Delft!